lördag 3 september 2016

Exmouth, Dag 9 - "The Gentle Giant"

Då var den kommen. Dagen "D". Dagen som för två veckor sedan kändes så avlägsen att den var knappt ens värd att ägna en tanke på.
Sista dagen i Exmouth.

Under den gångna veckan hade jag lyckats köpa mig en plats på en av de många turbåtarna som arbetar i området. Men dessa var inga fiskebåtar nej. Idag stod en helt annan vattenaktivitet på agendan.
Bussen hämtade upp en ivrigt och något nervös "Svenne" strax efter klockan åtta och någon timme senare anlände jag tillsammans med ett tjugotal turister vid "Tandibiddi boat ramp". Här väntade de stora turbåtarna på oss och de små transportbåtarna gick som skytteltrafik mellan land och skeppen som låg ankrade en bit ut till havs.


Do's and Don'ts
Efter en kort genomgång av regler, båtsäkerhet och dylikt blev det febril aktivitet på båten då kaptenen sett djävulsrockor framför båten. Några minuter senare flöt jag omkring i havet och iakttog dessa fantastiskt ståtliga varelser "flygandes" omkring oss. En riktigt häftig upplevelse!

Väl tillbaka på båten igen satte kaptenen kurs söderut längs med kusten. Under tiden vi simmade med djävulsrockorna hade spotter planen funnit flertalet Knölvalar i området. Men de hade även hittat vad jag väntat på att få se sedan jag kom hit. 
Valhajen!

Vi satte kurs mot första hajen, placerade båten ett par hundra meter framför och hoppade i vattnet och lät hajen helt enkelt simma förbi oss. Att få se en Valhaj på så kort avstånd simmandes förbi en, tillsynes helt obekymrad var en fantastisk upplevelse som jag sent kommer glömma. Det var svårt att föreställa sig Valhajen medans jag satt på båten och när jag väl fick se den första tappade jag hakan lite grand.


Hajen och Sjöjungfrun
Under för- och eftermiddagen fick jag nöjet att dyka fem gånger med Valhaj.
Som bonus fick vi följe av en grupp späckhuggare under returresan. Dessa magnifika djur följer knölvalarnas vandring och kan ibland ses jaga knölvalarnas kalvar i vad som närmast kan beskrivas som en strategisk operation med militärisk precision. Moderdjuret försöker skydda kalven på ryggen i ytan och späckhuggarna försöker knuffa ner den med svallvågor och liknande. (Detta fick vi berättat för oss).


Episkt!Väl tillbaka på fast mark återstod endast att packa ihop all min utrustning, lägga mig tidigt och ta flygbussen tillbaks till Learmonth flygplats följande morgon.

Under följande länk finns en film (ca 20 min) från dagen och producerad av båtens videograf som även upphovskvinna för medparten av bilderna ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar