tisdag 26 juli 2016

Exmouth, Dag 7 - "Ending on a high note"

Solen stod högt i skyn, tidvattnet rätt och inte ett moln så långt ögat nådde. Nu var det perfekt läge för sightfiske på mangove-flatsen!


Mangrove-flatsen i Exmouth Gulf
De hundrafyrtio kusarna tog oss över bukten i rask takt och vi anlände vid mangroveträsket strax innan tidvattnet skulle återvända på flatsen. Sakta gled vi fram över det grunda vattnet och efter oräkneliga antal hajar, rockor och sköldpaddor fick vi äntligen syn på första stora stimmet av Queenfish. Tio till femton stadiga individer i grupp gled sakta över flatsen i sökandet efter mat, men vi låg i fel position för att få till ett bra kast. Jono körde en stor omväg runt samtidigt som han höll koll på vart stimmet var på väg och så småningom kom hela gruppen inom kastavstånd. Flugan landade mitt i stimmet och hälften försvann bakom en kastad av vatten medans den bakre hälften blev nyfikna på händelsen. Plötsligt lämnade en av fiskarna stimmet och rusade mot flugan men vek av i sista sekund precis intill båten. Sjukt spännande ögonblick!


Jaktmarker för stor Queenfish


Fler än fiskar trivs på flatsen

Fisket fortsatte längs mangroveträden och upp i dess förgreningar utan att hitta fler stim. Vi stannade till vid några stenar som stack upp ur vattnet och lyckades äntligen landa den där arten som gäckat mig under hela resan, ”Mangrove Jack”. Jack'en påminner lite om vår svenska Abborre, om än något mer beväpnad och ryktas smaka gudomligt. Vi upptäckte också att de gånga dagarnas hårda blåst hade tryckt upp kallare vatten på flatsen och det kunde vara en förklaring till bristen på fisk.


Jono Shales; Awesomeus guideus


Mangrove Jack; Lutjanus argentimaculatus


Yellowfin Breem; Acanthopagrus australis


Efter lunch tog vi oss ut till grundtopparna åter igen för att testa lite popperfiske. Jono kastade ihärdigt den kroklösa poppern för att locka upp fisk till ytan som jag sen kunde placera flugan hos, men det var lättare sagt än gjort. Då och då ropade Jono ”On me!!” då jag snabbt fick placera flugan vid poppern men huggen uteblev trots perfekt placering. Istället lät jag sjunklinan dra ner flugan innan jag påbörjade hemtagningen och när flugan började stiga mot båten tog det tvärt stopp.


Omedelbart efter hugget for fisken upp i ytan och den intensiva rusning som följde skvallrade om tonfisk. Men när denna snabbsimmare kom närmare båten och visade sig hoppade Jono till av glädje. "That's a Mackerel! Get it in quick!"
Till våran stora lycka så satt den hullingslösa kroken i mungipan och utom räckhåll för den hotfulla garnityren som dessa fiskar ligger inne med. Nylonlinor klipps omedelbart utan att man ens märker hugget och även stålvajer blir illa tilltygat efter bara några minuter.

Jono skickade Makrillen omedelbart till livet efter detta och därmed var kvällens måltid räddad och väl hemma vid huset igen tände vi grillen, drog fram några öl och avslutade den sista guidade turen på topp med grillad makrill "Australia style".

Can't get much better than this...Shark Mackerel; Grammatorcynus bicarinatus


Armed to the teethChilli och vitlök marinerad Shark Mackerel fil'e  "done Australia style"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar